Za krásami Německa s žáky druhého stupně

 Berlín, Postupim, Drážďany - to byl třídenní plán našeho zájezdu do sousedního Německa. Vyjeli jsme časně z rána od školy autobusem, který nás dovezl až do Berlína. Během jízdy autobusem jsme si prohlédli oblast bývalého
východního Berlína - náměstí Alexanderplatz, 368 m vysokou televizní věž Fernsehturm, gotický kostel Marienkirche, katedrálu Berliner Dom, třídu Unter den Linden, až jsme přijeli k budově bývalého Říšského sněmu - Reichstag. Při jeho návštěvě jsme vystoupali prosklenou kupolí na nejvyšší bod budovy s krásným výhledem na Berlín. Pěšky jsme procházali kolem světoznámé brány Brandenburger až na náměstí Potsdamer Platz, které se stalo přehlídkou nejmodernější architektury v Berlíně. Druhý den po snídani jsme vyrazili k městu Postupim, kde se mimo jiné po 2. světové válce konala Postupimská konference. Navštívili jsme komplex honosného barokního zámku Sanssouci s krásným parkem a dalšími pavilony, prošli se parkem a kolem zámku, který byl letním sídlem Bedřicha Velikého. Zbytek dne jsme strávili v centru Berlína. Navštívili jsme DDR Museum, kde jsme viděli, jak vypadal život ve 2. polovině 20. století v Německé demokratické republice, tzv. východním Německu. Poté jsme se přesunuli na Alexanderplatz s 368m vysokou televizní věží Fernsehturm. Nakonec jsme zavítali do proslulého Primarku, kde jsme si nakoupili.
Poslední den výletu nás po přejezdu autobusem čekaly Drážďany, půvabné město na Labi. Prošli jsme se historickým centrem města a prohlédli si jeho nejzajímavější pamětihodnosti: Brühlsche Terrasse - terasu nabízející krásnou podívanou na Labe a okolí, významný barokní kostel Frauenkirche - symbol Drážďan, Fürstenzug - 102 m dlouhý vlys znázorňující průvod saských panovníků, Hofkirche - monumentální barokní královský kostel, Semperoper - impozantní neorenesanční budovu Saské státní opery, Zwinger - nejslavnější komplex v Drážďanech, ve kterém sídlí kromě několika muzeí i slavná Gemäldegalerie Alte Meister, jedna z nejlepších obrazových galerií v Evropě. Po prohlídce jsme navštívili Muzeum hygieny, kde jsme se dozvěděli spoustu věcí o sobě a svém těle. Následovala cesta domů. Tři dny v Německu byly krásné. Odjížděli jsme plni zážitků.

FOTOGALERIE 

20240506 141515