11. 4. 2021 - Sedmáci, matematika a palačinky
Sedmáci se při distanční výuce na chvíli proměnili v kuchaře. Odhadli i odvážili množství surovin a udělali graf. Virtuálně nakoupili a spočítali si, kolik za celý nákup zaplatili. Nejdříve pro čtyřčlennou rodinu, a protože jim to šlo a jsou mlsouni, přepočítali to na 42 strávníků, tedy všechny sedmáky včetně učitelů a ochutnávačů.
A potom vařili, pekli, smažili palačinky. Ty moje neměly stejné rozměry, proto jsem je cestou ke stolu přeskupil tak, aby byly seřazeny podle velikosti. Na výsledky se můžete sami podívat.
Zajímavost:
Vzorec pro ideální palačinku vypadá podle matematičky Ruth z Anglie takto:
100 - [10L - 7F + C(k - C) + T(m - T)]/(S - E).
- Čím více se pak výsledek blíží hodnotě 100, tím je palačinka lepší.
- L zastupuje počet bublin v litém těstě (0)
- F je počtem obrácení palačinky (100)
- C se rovná konzistenci těsta (10)
- k je ideální konzistencí těsta (5)
- T je teplota pánve (375 Fahrenheitů, 191 stupňů Celsia)
- m je ideální teplota pánve (377 Fahrenheitů, 192 stupňů Celsia)
- S je čas odpočinku těsta před smažením (30 vteřin)
- E je čas odležení palačinky před snědením (0 vteřin)
Zdroj: https://www.idnes.cz/recepty/idealni-palacinka
Petr Herynek
Další ukázky palačinek od sedmáků (Rajce.net)
Celý článek najdete ve školním časopisu Šotek.