Exkurze pro deváťáky

V úterý 15.10 se žáci 9. ročníků zúčastnili exkurze Putování za vodou. Celou exkurzí na provedl a velmi poutavě vše okomentoval Mgr. Jan Doucek z Geoparku Železné hory. 
Na úvod exkurze měl pro nás pan Doucek obecné povídání o vrstevnatosti hornin a rozdílnost ukládání vody v nich. Místní vrstevnatost jsme si mohli prohlédnout na krásném horninovém profilu hned za Zderazí směrem na Nové Hrady.
Podívali jsme se pak k nedaleké studánce Kapalice u Polanky. Tady jsme si mohli ochutnat první vzorek vody z pramene. Popojeli jsme kousek a v nedalekých Nových Hradech jsme si prohlédli vrt, ze kterého v Proseči pijeme vodu. 
Následně jsme přejeli na Střemošickou vyhlídku - Poklona, kde jsme si řekli něco i k historii místa a prohlédli si okolní krajinu. Viděli jsme taky zajímavou vrstevnatost různých hornin, které se různě ukládaly v jednotlivých časových obdobích. 
Autobusem jsme pak přejeli k Jenišovicím, kde jsme si prohlédli 2 vrty a mohli ochutnat vodu, která je velmi železitá. V těchto místech jsme také využili holínky, které jsme si měli vzít s sebou. Po nedávném vydatném dešti je toto místo velmi podmáčené.
Naše dopolední putování jsme zakončili v Podlažicích, které jsou velkým zdrojem vody pro Chrudimsko a Pardubicko.
Celé dopoledne nás provázelo krásné podzimní počasí a výuku v terénu jsme si moc užili!
Mgr. Andrea Boháčová